>

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Vaahtokarkit


Vaahtokarkkeja...noita ihanan mössöisiä, pehmeitä ja makeita sokeripommeja!
Näitä on helpompi tehdä, kuin arvaattekaan ja vieläpä aikamoinen satsi tästä syntyykin. Voit valita maun ja värin itse, mutta tänään keittiössäni syntyi hämäävästi appelsiini-mangovaahtokarkkeja, jotka ovat tuollaisia possunpunaisia. :----D



Vaahtokarkit:


- 5 dl sokeria
- 1 1/4 dl vaaleaa siirappia
- ripaus ruususuolaa
- 1 1/4 dl kylmää vettä
- 3 rkl liivatejauhetta
- 1 1/4 dl kylmää vettä
- 2 kananmunan valkuaista
- 1 rkl haluamaasi makuainetta, kuten vanilja-aromia tai mehutiivistettä
- muutama tippa elintarvikeväriä
- rypsiöljyä
- tomusokeria


- Öljyä pieni (noin 20x30) vuoka ja ripottele päälle reilusti tomusokeria.
- Sekoita isossa kulhossa kylmä vesi ja liivatejauhe.
- Mittaa kattilaan sokeri, kylmä vesi, suola ja siirappi.
- Kuumenna seosta miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut.
- Nosta lieden lämpöä (noin neloselle) ja anna seoksen kiehua sekoittamatta noin kymmenen minuuttia. Voit myös katsoa lämpötilan mittarilla, jos sinulta sellainen sattuu löytymään, seoksen tulisi kymmenen minuutin päästä olla noin 115-asteista.
- Kaada sokeriseos liivatteen joukkoon ja sekoita.
- Vispaa seosta sähkövatkaimella tai yleiskoneella noin kymmenisen minuuttia, kunnes massa on muuttunut valkoiseksi ja tahmaiseksi.
- Pesaise sähkövatkaimen vispiläosat ja vatkaa valkuaiset melko kovaksi vaahdoksi.
- Kippaa valkuaiset, elintarvikeväri ja makuaine sokeritahman sekaan ja sekoita sähkövatkaimella, kunnes massa on tasaista.
- Pyöräytä massa nopeasti vuokaan nuolialla ja tasoita vikkelästi. (Massa jämähtää nopeasti.)
- Ripsauta päälle vielä tomusokeria.
- Anna vaahtokarkkilevyn olla noin kolmisen tuntia ja irroita se varovasti vuuasta tomusokeroidulle alustalle.
- Leikkaa massasta kuutioita terävällä veitsellä painamalla napakasti.
- Pyörittele kuutiot vielä tomusokerissa, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
- Pyyhkäise ylimääräiset sokerit pois.
- Tarjoa heti, ja jos muutama vaahtokarkki jää syömättä, voit säilyttää niitä noin viikon verran tiiviissä rasiassa.



5 kommenttia:

  1. voiko liivatejauheen jotenkin korvata liivatelehdillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Juu, kyllä voi mutta silloin tulisi käyttää noin 18 liivatelehteä. Liivatejauhetta on kyllä hyvin saatavilla marketeista leivontaosastolta! :)
      Löytyy samankokoisista purnukoista, kuin esimerkiksi leivinjauheet ja ruokasooda. Saattaa löytyä myös gelatiinipulverin nimellä.

      Poista
  2. <33 täydellisiä! Ihana hämäys, menee maku- ja näköaisti ihan sikkaraan kun koettaa kuvitella ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tosiaan, millä sait appelsiini-mango-makua? Käytitko tiivistettä, entä miten sen maku toimii näissä? :)

      Poista
    2. Kannattaa kyllä kokeilla, ovat maistelijat kehuneet kovasti c: Joo, ihan tiivistettä laitoin, jossa oli makuna appelsiini ja mango. Maku ei ole kovin voimakas tiivistettä käytettäessä, mutta antaa kuitenkin kivan tujauksen pelkän sokerin rinnalle :P

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...