>

torstai 12. joulukuuta 2013

Appelsiini-vaniljapiparit


Heipparallaa kaikki joulunodottajat..ja miksei tietenkin muutkin! :---)
Blogin päivitys on jäänyt nyt hieman vähemmälle töiden alettua, mutta yritän kyllä parhaani mukaan tehdä uusia postauksia aina vapaapäivien osuessa kohdalle.
Nyt olikin siis vapaalla mukavasti aikaa tehdä piparitaikina - kuitenkaan, kuten tavallista, en halunnut leipoa perinteisiä pipareita, vaan jotain uutta oli taas kokeiltava. Tässäpä teillekin kokeilunhaluisille hieman erilaisen piparitaikinan ohjetta.



Appelsiini-vaniljapiparit:

(noin 4 pellillistä)


- 1 dl siirappia (käytin itse vaaleaa, mutta tumma käy myös hyvin.)
- 1 dl sokeria
- 1-2 tl vanilja-aromia
- 2 appelsiinia (voit käyttää myös sitruunaa, mutta käytä silloin vähemmän)
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- ½ tl jauhettua kardemummaa
- 1 tl inkivääriä
- 1½ tl pomeranssin kuorta
(- 1/4 tl jauhettua maustepippuria)
- pieni ripaus suolaa
- 2 tl kanelia
- 1 tl ruokasoodaa
- 125g voita
- 1 kananmuna
- 5,6-6 dl jauhoja


- Pese appelsiinit ja vuole toisen appelsiinin kuori esimerkiksi perunankuorimaveitsellä pieneen kattilaan. Älä kuitenkaan ota matkaan kuoren alta valkoista osaa kamalan paljon. ( Tee suikaleista mahdollisimman suuria, sillä ne poistetaan kattilasta myöhemmin.)
- Raasta toisen appelsiinin kuori pienireikäisellä raastimella kattilaan.
- Purista nyt mehua kattilaan (noin 1-2 rkl)
- Lisää kattilaan nyt kuorien ja mehun sekaan sokeri, siirappi, vanilja-aromi ja mausteet.
- Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Anna seoksen kiehahtaa, kokoajan sekoittaen.
- Ota kattila pois liedeltä ja ripottele sekaan ruokasooda.
- Älä sekoita, vaan anna seoksen kuplia muutama minuutti.
- Lisää voi paloina kattilaan ja anna niiden sulaa.
- Kun voi on sulanut, voit sekoittaa varoen.
- Anna seoksen jäähtyä kunnolla.
- Kun seos on jäähtynyt lisää muna.
- Sekoita taikinaan pikkuhiljaa jauhot.
- Kääräise valmis taikina tuorekelmuun ja jätä kylmään tekeytymään seuraavaan päivään saakka.
- Kauli taikinasta noin 3mm paksuinen levy ja tee haluamasi mallisia pipareita.
(Voit myös käyttää taikinasta ensin puolet ja jättää toisen puolen vielä kylmään.)
- Paista pipareita 200 asteessa noin 5 minuuttia uunista ja pipareiden koosta riippuen.
- Pipareiden paistuttua nosta ne esimerkiksi ritilän päälle jäähtymään ja rapsakoitumaan.


Makeaa joulunodotusta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...